Egyéb kategória

Soron kívüli elsőbbség reményében – Inkorrekt sürgősségi beutalók és más bajok

Leírom és kimondom, hogy van ilyen!

12 éve dolgozom sürgősségi egységen. Triage (triázs) vagyok, osztályozó. Az a feladatom, hogy a sürgősségire érkező betegeket megvizsgáljam, meghallgassam és a kapott eredményekből kialakított elképzeléseimet a fölém rendelt műszakvezető orvossal közös egyetértésben megbeszéljem, majd az adott beteget a tünetei és panaszai alapján besoroljam  (1-5-ig)

Borzasztó csalódott vagyok, mert olyan grimbusz alakult ki a sürgősségi betegellátás körül, ami minket, szakembereket is nyomaszt. Tegye fel a kezét az a sürgősségi betegellátásban dolgozó kolléga, aki még nem találkozott olyan szituációval, hogy az érkező oldalon a beteg köszönés helyett közli: „a háziorvosom küldött CT-re sürgősséggel, mert itt soron kívül megcsinálják még ma! Nézze meg, itt van a beutalóm!” És tényleg ott van a beutaló a kezében, amelyen fel van sorolva minimum 3 gyilkos diagnózis, amit nekünk ki kell zárni! Komolyan, jól van ez így?

Először is öntsünk egyszer és mindenkorra tiszta vizet a pohárba! A sürgősségi betegellátó egységekre nem beutaló kell, hanem akut kórkép. Olyan kórkép, ami hirtelen alakul ki, és komoly állapotromlást eredményez rövid időn belül. Az ilyen állapotba sodródott betegek nem biztos, hogy el tudnak menni a háziorvoshoz.

Számtalan olyan történetet tudunk elmesélni, amelynek középpontjában a beutalóját szorongató beteg van, aki soron kívül szeretne egyéb diagnosztikai és terápiás megoldásokat kapni a lehető legrövidebb idő alatt, azokra a panaszokra, amelyeket már több hete cipel. Erre is van megoldás, később kitérek rá.

Ezzel nincs vége a dolognak.

A sürgősségi egységeken akkor alakul ki zsúfoltság, amikor az az egyetlen elérhető eszköz a betegek számára. Jó esetben! Ilyen időszakok az ünnepek az éjszaka és a hétvége. Aminek sokan félnek nekimenni. Néha már mi is félünk nekimenni, higgyék el nekem. Diónyi méretű gyomorral megyünk be a soron következő ünnepeket megelőző napokban dolgozni, mert este 18 órától konkrétan elszabadul a pokol. A sürgősségi egységek várótermeiben már állóhelyek sincsenek. A triage gyakorlatilag 1mg Xanaxon kívül nem eszik semmit éjjel, mert a gyomra össze van szűkülve az idegességtől. Nem azért ideges a triage, mert sok a beteg! Higgyék el, hogy nem! Nagyon jól bírjuk a stresszt, hiszen erre vagyunk kiképezve. Attól vagyunk kiborulva, hogy a zsúfoltsággal azonos ütemben emelkedik a hibalehetőségek kockázata. A beáramló betegeket egyenként meg kell néznünk ilyenkor is. Függetlenül a tömegtől, mindenkit megvizsgálunk és meghallgatunk. Fontos paramétereket vetünk össze panaszokkal és beutaló diagnózisokkal.

Az alábbiak szerint áll össze az osztályzat/besorolás:

1) A beutalón szereplő vélt diagnózis, diagnózisok.

2) A beteg vitális paraméterei: Pulzusa, vérnyomása, légzésszáma, oxigéntelítettsége, hőmérséklete.

3) A beteg aktuális panasza.

4) A beteg közeli és távoli anamnézise (olyan események, betegségek, amelyek miatt tartósan gyógyszert kell szednie, vagy orvosi kezelés alatt áll)

Ezek ismeretében kezdünk el tovább kérdezni:

A fájdalom (ha van) jellegéről, annak meglétének időtartamáról, a vele járó panaszokról.

Ezek ismeretében összeáll egy elképzelés, amely besorolás formájában áll meg.

Ha valamely paramétere (2-es pont) túl magas, vagy túl alacsony, vagy olyan állapotban van a beteg, hogy szinte alig lehet kikérdezni, akkor előresoroljuk, vagy azonnal bevisszük. Ilyenkor a beteg nem előzi be a korábban jövő betegeket, hanem olyan állapotban van, amely állapotot szerintem senki nem irigyel tőle..

Nem áll módunkban változtatni a szakma szabályain, mert azt bizony a betegbiztonság érdekében találták ki a szakemberek.

Amikor éjjel megérkezik egy beteg az orvosi ügyeletről azzal a panasszal, hogy csíp a vizelete, akkor vegye kérem tudomásul, hogy várnia kell. Sok-sok órán át! Megértjük, hogy ez a legkisebb ellenállás és inkább hozzánk fordulnak a betegek, mert a háziorvos épp szabin van a helyettese meg bárhol máshol, vagy épp az ügyeleten nincs senki, és hozzánk továbbították. Mi mindent megértünk, de akkor is várniuk kell, mert az akut kórképekkel érkezőket látjuk el először.

A címre visszatérve

Sokszor előfordul, hogy a betegek azzal érkeznek be a sürgősségire, hogy a háziorvos CT-t, röntgent, ultrahangot, MRI-t ígért és vérvételt. Mi több, a beutalóra tételesen felsorolta az elvárásait, ezzel is nyomást helyezve ránk. Ne tegyék, mert a sürgősségi nem háttérdiagnosztikai egység. Az orvosaink képesek megvizsgálni a betegeket és a panaszaik függvényében vizsgálatokat indikálni. A sürgősségi nem gyorsítósáv, ezt értsék meg!

Rengetegszer előforduló probléma az is, hogy a beteg besétál este a lejárt munkaideje után, és rövid időt szentelve a dologra, türelmetlenül várja teljes kivizsgálást és gyógyírt a több héten, sokszor hónapokon át cipelt panaszaira. Megértjük, hogy nem szeretne a munkahelyéről hiányozni senki, hiszen mi is bérből és fizetésből élünk. De ez akkor sem megoldás!

Mi lehet a megoldás?

Járjanak el rendszeres, évenkénti szűrésekre! Az állam, az egészségügyi szakma vezetői, minden létező városban elérhetővé tették, minden állampolgár számára a rendszeres szűrővizsgálatokat. Ezek azért fontosak, mert az esetleges kórjelző (betegséget megelőző első tünetet adó állapot) tényezőkre fény derülhet. Megfelelő helyen tudják orvosolni a problémát és mielőbbi gyógyulást remélve tudjuk a betegeket visszaadni a korábbi életvitelüknek.

A háziorvos ezekre a szűrésekre tud beutalót írni.

A korábbi viselt betegségeikre felírt terápiát pontosan kövessék, mert annak nyilván van értelme.

Ha elfogyóban van a gyógyszer, akkor menjenek el időben a háziorvoshoz és írassák fel maguknak.

Ha sürgősségi egységet választják, és zsúfoltságot tapasztalnak, akkor legyenek türelemmel, mert számunkra fontos a nyugalom, hogy a súlyos eseteket ki tudjuk szűrni. Egy frusztrált, sokat szidott és támadott ember (triage) kevésbé tud fókuszáltan gondolkodni.

Kérdezzenek! Ne az internetről, vagy a szomszéd Pirikétől szedjék le az infót, hanem az orvosoktól kérjenek tanácsot.

Összegezve:

A sürgősségi egységek az akut betegellátásért felelnek.

A rendszeres évenkénti szűrésekkel számos kellemetlen betegség progressziójától óvhatják meg önmagukat.

Ne várjanak arra, hogy az adott panaszok tökélyre manifesztálódjanak. 

Ne kérjenek a sürgősségire soron kívüli diagnosztikát váró beutalót, mert az nem korrekt.

 

Ha mindenki megértené mindezt, akkor beljebb lennénk, és elég lenne a prevenciós modellekkel foglalkoznunk, mert számunkra a megelőzés is fontos.

Ancsa

Olvassa el a blog legújabb cikkét is : https://akutszakaszpro.com/2019/02/10/surgossegi-egy-szervezett-rendszer-elettana/

SÜRGŐSSÉGI -Egy szervezett rendszer élettana

TRIAGE

 

 

Facebook Comments

24 hozzászólás

 • Andrea

  Minden tiszteletem és sok sok mindenel egyet értek de erre a szemléletre bele kel nevelődni kisgyerek kortól , át nevelni egy felnöt társadalmat már nem lehet .

  de igen valóban nagy bajok vannak.

  Mert a fő érzelem tünt el az ápolásból az egészségügyből

  ” az emberi méltóság tisztelete ”

  Igen vannak kivételek és tudom nem így indul el a pályán az egészségügyi alkalmazott hogy “tapló ” ézéketlen legyen kiskirályként érezve magat a munkahelyén ( kinek nem inge ne vegye magara )
  sajnalom hogy ezt teszik velük a kőrülmények

  a rengeteg méltó módon elvegezhetettlen mennyiségü munka a tulhajszoltság
  a felejük való tisztelet meg becsülés hiánya nem csak a betegek részéről de feleteseik részéről is.
  az alulfizetetség az eből adódó megélhetési otthoni gondok
  a méltatlan munka kőrülmények.

  Senki nem így szeretné az egeszségügyet sem a betegek sem az egészségügyben dolgozok.

  Az emberek nem tudják pontosan mikor megjelenik a betegség tünete hogy mit tegyen .Van aki vár nagy bajjal is hisz nem tudja mi lessz , lehet mi alakulhat egy tünetböl ,elviseli aztán hal ezt azt olvas a neten és fut az orvoshoz vagy ügyeletre
  ……van aki kis semiségert is aggódni kezd és fut az orvoshoz ….
  Mindegy is miért de a lényeg

  SEGITSÉGERT JÖNNEK Önökhöz

  mindenki gondja baja saját számara a leg fontosabb a leg sürgösebb .
  ( mint ahogy Önökkel is így lessz ha csaladtag vagy saját maguk betegek nem fog várni “kiskapuzni” fog gyerekért a szüleiért magáért )

  A háziorvosok látják egészben a betegeket ismerik láták mikor egeszségesebb és látják mikor sürgöségire küldik
  A háziorvosok AZ ŐNŐK KOLEGÁI Dőntést hoztak a beteg érdekében egy SZAKMAI DŐNTÉST. az a minimum hogy komolyan kéne venni egy ORVOS döntését.
  Amit a beteg beutalóként hoz
  ” lobogtat “az a kolegalyuk SZAKMAI döntése nem azért hozza a kollégájuk mint ORVOS nem azért írta hogy szekálja önőket vele.

  Bizony nem mindegy hogy ülők 7 órát és aztán csinálnak egy CT amiből jó esetben kiderül hogy nem az a baj amit a tünetek alapján a HAZI ORVOS joggal gondolt hanem egesz mas bagatel dolog jobb ez így, Mint hogy várok tőbb honapot a CT re vizsgalatra barmire ,és mikor kész ki derül mi a baj ,amit már régóta kezelni kéne mert mar esetleg igy tőbb hónap elteltek a gyógyulás esélye csekély .
  Őnöknek bizniuk kell benne hogy az Orvosom jó döntést hozott az érdekemben ( és ha kollégák közt nincs bizalom mit vár a betegtöl )

  A háziorvos fel tudja mérni hogy tudok e lehet e várni a vizsgalatal vagy küldenie kell azonnal hisz látja ki voltam látja a kezemet fogó gyereket az agodo családtagokat tudja mi lehet a késlekedés következménye és neki kel tovabra is találkozni velem és a csaladtagjaim szemébe nézni és kezelni kesőbb öket is
  Ugyhogy az a papir az nem csak Lobog az egy SZAKMAI döntés egy kolerától.

  És igen az emberek többsége még azt se tudja mi az a sürgösségi mi a Triazs és igen sok mindent nem tudd ,tudunk de akkor ott az az ő leg nagyobb baja és segítségért jőn pont az őn felelősége eldönteni hogy ki mennyit várjon és ha ezt tiszteletel empátiával teszi elfogadva hogy nem vagyok kompetens eldönteni szakmailag hogy hol a helyem a sorban hogy ha megfelelő tájékoztatást kapok akkor mindenkinek boldogabb nyugotabb napja lesz.
  Sok mindenre nem vagyunk mi még felkészülve többek közöt arra se hogy saját bajunkat megfelelően felmérjük és másokat magunk elé hejezünk mikor ” nekem úgy fály” …..

 • akutszakaszpro

  Kedves Andrea! Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával és mindezt leírta nekem. Sok ponton nem tudok ellenkezni a véleményével. Jelenleg bizakodóan várom a jövőt és teszem a dolgomat a jelenben 🙂 Üdvözlettel, Ancsa

 • Okereke Katalin

  Maximàlisan egyetèrtek szakmailag…A gond ott van ;hogy az alapellàtàs egy kalap szamóca… Konkrètan 4 hónapot várok egy ortopèdiai vizsgàlatra.Úgy ;hogy dagadt fàjó tèrddel àllok napi 8 óràt egy masszàzspad mellett..Estènkènt örülök ;ha menni tudok.

 • Geza Fater

  Ugyan már….
  Amikor a beteg bejön akut MR vizsgálatra a lábán – az Ön szerint szakmailag helyes?
  Amikor a több hónapja fennálló panasz miatt, inkább tumort keresnek, mert úgy be lehet suvasztani a beteget diagnosztikai vizsgálatra – az Ön szerint szakmailag helyes? (14 napos szabály)
  És még sorolhatnám…..
  Teljesen igaza van a levélírónak, a sor kikerülésére találták ki az egészet a klinikusok, háziorvosok.

 • Boszee

  Sajnos, szem és fültanúja voltam amikor az egyik kórház endokrin ambulanciáján közölték velünk, hogy mivel a rendelés csak 12-15 óráig tart!!!!!!!!!!!!!!, ha nem találnak itt már senkit, menjenek a sürgősségire! Akkor miről is beszélünk????

 • Andreja vagyok

  Az a baj, hogy abban a “szakmai döntésben” kevés a szakma. Ahogy írták már itt néhányan, ezek a beutalók csak a rendszer megkerülése miatt készülnek. A másik probléma pedig a sok írástudatlan szerencsétlen, mint Andrea. Igen az ilyen emberek miatt kell 7 órát várni a ténylegesen sürgősségi ellátást igénylőknek is.

 • tanato

  Kisvárosi háziorvos vagyok,sajnos háziorvost bíróság elé citálni,elítélni azért szoktak mert nem küldte be a beteget a kórházba és baja lett később/még akkor is ha nincs közvetlen összefüggés és napokkal hetekkel később történik a baj az eset után/,sosem azért mert beküldteEz is oka a sok beutalásnak.
  A másik a fent említett szakrendelői rendszer beomlása ami miatt sürgős kivizsgálás nem létezik a több hónapos előjegyzések miatt./kardiológia,rheumatológia,neurológia endokrinológia stb. több hónapos/Na most határesetben ha egy fejfájás vagy akár egy hasfájás,vagy egy mellkasi fájdalom esetén vagy kockáztatok a szakrendelői előjegyzésig és tünetileg kezelem a beteget vagy sürgősségire küldöm.

 • akutszakaszpro

  Kedves Tanato!
  Először is köszönöm szépen, hogy írt nekem, elsőként képviselve a háziorvosokat.
  A kisvárosi háziorvosok természetesen más helyzetben vannak, mint a fővárosi kollégáik.
  Sajnos a fővároson kívül nincs tapasztalatom, így joggal róható fel nekem az általánosítás.
  Köszönöm a hozzászólást és eredményes 2019-et kívánok önnek, és a kollégáknak egyaránt 🙂
  Ancsa

  ui:

  Amennyiben szeretné tapasztalatait hosszabban, akár nyilvánosan publikálva megtenni nálam, úgy természetesen arra teret nyitok. Számomra a konstruktív kommunikáció elsődleges szempont.
  Amennyiben erre szüksége van, úgy kis pihenő után, vélhetőleg 2019 januárjában nyitott vagyok egy ilyen irányú elképzelésre. Kérem gondolja át, mert rendhagyó és egyedülálló a médiakommunikációban az ilyen jellegű nyitott blogvezetés. Minden oldal véleménye fontos!

 • tanato

  Rendben van rajta fogom tartani a szemem a blogján és adanadó alkalommal írok is.Tudja nálunk ho.knál akommunikáció az alap tkp. abból élünk hogy kommunikálunk a beteggel/szemben mondjuk egy traumatológussal vagy aneszthessel aki sokszor eszméletlen beteget lát el/

 • Dne Viki

  ??”… előresoroljuk, vagy azonnal bevisszük. Ilyenkor a beteg nem előzi be a korábban jövő betegeket, hanem olyan állapotban van, amely állapotot szerintem senki nem irigyel tőle..”??
  Ez olyan szép írás, hogy jó lenne, ha igaz lenne! De jártam már úgy, hogy szirénázó mentő vitt be a nyakmerevítős gyerekemmel és a vasárnapi meccsen stopplis csukában bicegett be előttünk 2 focista is, plusz akinek a haverja a “kétdekásat” nyomta épp kezébe , az amúgy sem szomjas, abból életvitelszerű sportot űző emberekének.
  Ugye magad sem hiszed el, azt amit leírsz!

 • AKUT Szakasz Pro

  Kedvesem Viktória,

  Jómagam benne Elek, a bank, ami ön kigúnyol.
  Sajnálom ami önnel történt.
  Köszönöm az értékesítés hozzászólást,
  Üdvözlettel, Ancsa

 • AKUT Szakasz Pro

  Kedves Viktória,

  Jómagam benne élek abban, amit Ön gúnyosan kinevet.
  Sajnálom ami Önnel történt.
  Köszönöm a szakma nevében az értékes hozzászólást.
  Üdvözlettel, Ancsa

 • Vadász Krisztina

  Tisztelt DNE VIKI.
  mikor orvosom elküld beutalóval ideggyógyászatra koponya mri vizsgálatra (kivárva időpontomat), mert sosem fájt fejem (0-39 évig) , s hirtelen, gyakran, ismétlődő ájulásos (!!) fejfájás tüneteim lettek. (jelzem, ebben időben voltak 6 és 3 évesek lányaim). az idegorvos azt mondta (mindennemű vizsgálat nélkül!), idézem.: Önnek nem vizsgálatra van szüksége!, hanem felírom a legerőresebb Ftontint 600mg (gyakori mellékhatások!! : migrénes fejfájás, hallucinációk, emlékezetkiesés, etc.) -VII. emeleten lakunk.- amit élete végéig szednie KELL! ha nem tetszik, menjen a sürgősségire! kivártam sorom, 9 hónap múlva megérkeztem az “agyröntgen-re” az országos balesetibe (Bp. Keleti pu), AZ ORVOS MEGKÖSZÖNTE, hogy nem terheltem A SÜRGŐSSÉGIT, megdicsérte agyam ritka és hiper-színes aktivitását. LEÍRTA (!), hogy fent említett gyógyszer ERŐSEN ELLENJAVALLT! (főleg kettő kisgyermek nevelése mellett)!. Agyi funkcióim kiemelkedően kíválóak (s itt nem a lexikális IQ-ra célzott). megemlítette, TUDATOS, ÉSSZERŰ GONDOLKODÁSOMMAL, CSELEKEDETEMMEL minimum 100 (!) ember életét mentettem meg. ? ajánlott 1 gyógyszert, ami tényleg segít, mikor rámtör eme – ki tudja miért előtörő- fejfájás.
  Egyszóval: HA nincs Ancsa, ki tudassa veled, s többiekkel : A Sürgősségi ÉLETMENTÉSRE HIVATOTT! NEM arra, hogy munkám miatt nincs időm ki- és elővizsgáltatni magam!
  Abszolút együttérzek, DE! NEM A SÜRGŐSSÉGI, AZ AKUT, A MENTŐ, AZ ORVOS TEHET A “kétdekás” tahók-ról, S ARRÓL, AMI ITT ÉS MOST TÖRTÉNIK!
  INKÁBB LEGYÜNK HÁLÁSAK, HOGY LEGALÁBB ŐK, A KEVESEK FELÁLDOZZÁK AZ ÉLETÜKET A MI ÉLETÜNKÉRT CSERÉBE!
  P. S.: azért, mert van gyermeked, nem jogosít fel ítélkezésre. de arra igen, hogy helyre tedd intelligens módon a “kétdekákosat”, s felnyisd egy szóval (kérlek eme szó) a szemüket: gyermeked az utánpótlás a sportban, az ÉLETBEN, mivel őket elveszítettük vmelyik 2 “kétdekás” közt. ….
  KÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDEN TISZTA SZÍVBŐL FELESKÜDTNEK A KITARTÁST, A HITET, HOGY A HALÁLBA MENNEK, HOGY MI ÉLHESSÜNK!!!

 • Ildikó

  Én mindent megértek! De,feljebb jól írják azért lássuk be….!!! Édesanyám..74 éves..combnyaktörés.. rettentő fájdalom.. sürgősségi éjjel 1 óra…3 órát vàrattak..kertünk fájdalom csillapitot legalább…hát kaptunk miután pénzt adtam…Igen pénzt..
  Addig csak ..türelmét kérjük..mindjárt …sokan vannak…De,fájdalom csillapitot kértem ember!!!! Onnantól kezdve!!!! PÉNZÉRT MiINDENT..megkaptuk…másik kórház soron kívül rehabilitáció…teljes bel. Stb CT..
  Mindent elintezett egy FŐNŐVÉR!!! Igen végig aszisztàltam…én fizettem…és minden volt…ja..és igen…ön is fere fogja tolni a beteget ha,a saját családjáról… ismerőséről van szó!!!! Éhez a dologhoz felkell nőni…tisztelet a Kivételnek ami nagyon csekély!! Érdi voltam..este 9-re mentem át egy Budai pusztulat Kórházba…Mert akkor tudott fogadni Édesanyám orvosa…hogy oda adjam a pénzt..a további gyógyulása érdekében…kb 4 orvost fizettem le…azért ,hogy édesanyám megkapja azt ami járna neki…EZ AKKOR OTT ÉJJEL NEM AKUT ESET VOLT‼️‼️‼️‼️

 • AKUT Szakasz Pro

  Kedves Ildikó! Nagyon megrázó a történeted. Végtelenül sajnálom az fájdalmas utat, amit bejártatok a gyógyulás érdekében. Bízom benne, hogy több iilyen élményük nem lesz a hazai egészségügyben. Anyukájának mielőbbi jobbulást kívánok. Ismerem ezt a fajta aggodalmat, amit a pult túloldalán viselnek a betegek és hozzátartozók. Senkinek nem kívánom…

 • egyorvos

  Háziorvosként annyit fűznék hozzá, hogy a háziorvos elsősorban nem beutalót ad a szűrővizsgálatokra, hanem önállóan végzi azokat. A szív- és érrendszeri, cukorbetegség, perifériás érbetegség, mozgásszervi és alap daganatszűrést alapellátásban végezzük. Természetesen a tűdőszűrésre vagy mammográfiára csak papírt adunk, azonban ezek a vizsgálatok csak ici-pici szeletét jelentik a prevenciós munkának.
  Nagyon szeretem egyébként a blogod, a honlapom oldalsávában ott is vagy, mint ajánlott oldal. Béna, hogy pont egy ilyen hozzászólással köszönök be… az igazság az, hogy sajnos könnyebb reagálni olyankor, amikor vmivel nem értek egyet, mint amikor igen…
  Ajánlom magam 🙂 egyorvosnaploja.hu

 • Tóth Mariann

  Nagyon igaz a fenti írás,de sajnos meg kell világítani a másik oldalt,az alapellátást is. Amíg egy epekövesség hétköznapi diagnózisa radiológus hiányában ( hasi UH) fél évet kell vàrni egy epegörcs után , endocrinológus, reumatológus, ortopéd szakorvos, kardiológus szakorvos nincs belátható időn belül (napok) az alapellátásban, addig acut cholecystitis, pancreatitis, angina pectoris,inf. myoc. , acut discus hernia stb. diagnózissal fogják sürgősségire utalni a betegeket,mert senki nem vállalja fel,hogy emiatt acut kórképeket benézzen egy hàziorvos.

Leave a Reply