Egyéb kategória

A sürgősségi fogságában

A sürgősségi betegellátó egységeken a hirtelen kialakult kórképeket vizsgáljuk!

Kár lenne azt állítani, hogy mi szakdolgozók szentéletűek vagyunk, mert az volna ám a barokkos túlzás. Sajnos sokszor nem élnek a szakemberek a kommunikáció elemi és lényegi hasznával. Ilyen úton, arra kényszerítve a beteget, hogy átadja magát a gondolatolvasás művészetének, hogy azt  később  a szomszédtól kért tanácsokkal és Piri néni által adott információkkal egészítse ki.  Ennek a beteg által elérhető ismeretforrásnak – szokott a végeredménye lenni a vad anyázásba torkoló „én sürgősségi jöttem” ordibálások viharfelhői, amelyet az „igen csókolom ez sürgősségi, nem gyorsasági” kijelentések szoktak feltüzelni.

Senki ne érezze magát jobbnak ebben a gondolatháborúban!

A betegek nem gondolatolvasók, így ha nincsenek tájékoztatva a megfelelő és elvárható partner alapú séma szerint – a triage után legkorábban, és a vizsgálóból való távozás után legkésőbb -, akkor a betegek bizony ott fognak ülni tanácstalanul, majd később türelmetlenül, és legvégül indulatosan… és mi egy büdös szót sem szólhatunk, hiszen maguktól soha nem fognak rájönni, hogy miért ülnek ott, s mire várnak.

Ugyanakkor

A kedves betegeknek sokszor elképzelésük sincs arról, hogy mi folyik a színfalak mögött. Fogalmuk nincs arról, hogy a háziorvos által papírra tárgyalt 3 súlyos diagnózis kivizsgálása, illetve kizárása, amelyre a várakozási idő adott esetben egy szakrendelőben 3-6 hónap lenne, azt abban a 6 végtelennek tűnő órában hányan hozzák össze kifogástalan minőségben.

Megoldás a beteg felé szakdolgozói szinten:  

A beteggel történő kommunikáció abban az esetben ha partner alapú, az az szimmetrikus mederben zajlik, kvázi érthetően, akkor a beteg számára kielégítő információtömeggel bír.

Mi lehet a baj?

Ki fogja vizsgálni?

Hol fogják megvizsgálni?

Orvosi vizsgálat után:

Milyen kiegészítő vizsgálatokra számíthat?

Ki fogja átszállítani a vizsgálatra és hogyan?

Körülbelül mennyi idő alatt lehet eredmény? (erre csak nagyon tág határok közötti időt lehet megjósolni)

Milyen elképzelhető opciók vannak ? (kórház/megfigyelés/távoztatás)

6 hónap helyett, mindössze 6 óra alatt született zárójelentés a színfalak mögött:

Marika nénit több mint 1 éve kínozza az epegörcs egy-egy jól sikerült szalonnázós, kolbászszagú este után.  Ilyenkor másnap puffad, ettől sokszor még a mellkasa is fáj és végül a rosszulléttől elgyengülve kicsit szédülni kezd. ->(fiktív esetrajz)

Nehezen elszánja magát és elmegy a háziorvoshoz, aki meg is írja neki a beutalót a helyi sürgősségire, mert az ott az ellátórendszer kompakt állománya, ott minden pik-pakk megvan. Rá is firkantja mindjárt, hogy Cholecystitis, angina és szédülékenység/TIA, amit a felajzott Marika néni 180-as vérnyomásának rovására ír fel, így ki is egészült egy hipertóniás krízissel a történet.

És Marika néni máris egy SBO-n találja magát. Egy kórházban, ahova egyébként nem vágyott. A triage vizsgálat után mindjárt megtudja – jó esetben a fenti elvárások szerint-, hogy mire vár, rossz esetben pedig azt, hogy nem kívánatos személy a rendszerben az 1 éves panaszával.

Ha Marika néni, aki akár egy becsületben megőszült kedves nagymama is lehet, aki csak azért nem ment orvoshoz, mert az unokáinak akart málnát szedni, előtte meg kalácsot sütni…etc  Ha megtudná hogy mire vár, akkor valószínű, hogy nem menne át türelmetlen Mária nénibe, aki 6 óra várakozás után kijön a béketűrésből és információt követelve elindítja lázadását a váróban. És meg is kezdődik a napi közelharc az SBO-n. Amire senkinek nincs szüksége. Hiszen Marika néni, ha tudná, hogy a 6 havi vizsgálatot, 6 óra alatt szervezi és bonyolítja le 15 SZAKEMBER egy összehangolt munkamenetben, 4 diagnosztikai egységen, akkor békésen és megértő, barátságos nagymamaként ülne a váróban tudva, hogy tudunk róla és foglalkozunk vele, illetve a bajával.

Összességében:

Kommunikáljunk a beteggel … hátha az segít! Értsük meg Marika nénit! ?

 

Legyenek türelemmel a kollégákkal, mert mi is emberek vagyunk… érző emberek!

 

(kiemelt kép: fortune.com)

 

Ancsa

Keresd a KardioDoktor free applikációt és töltsd le, mert még jól jöhet 😉

safe_image.png

Facebook Comments

Leave a Reply