Egyéb kategória

2020.04.28 – TETŐZÉS

 

Nem szeretnék vitatkozni, de szerintem senki nem tudja, hogy mikor tetőzik igazán a járvány, ahogy azt sem tudja senki, hogy miképp fog kinézni a tetőzés. Pedig a fél ország erről beszél.

Mint minden harcedzett egészségügyben dolgozónak, nekem is vannak forgatókönyveim a járványról. Az elsőt azt kb. 1 hónapja elengedtem, mert már akkor sejthető volt, hogy a nagyobb bajt megúsztuk. A második forgatókönyvemet egy harmadikra cseréltem, amit épp most próbálok adoptálni. Ez a forgatókönyv a tetőzésről szól. 95705999_2585334415079228_6666538942818418688_n.jpgPróbálom elképzelni, hogy miként fog kinézni és azt, hogy meddig fog tartani de nem tudom. Egy kedves laikus barátom hívott fel nemrég és kérdőre vont az adott témával kapcsolatban. Miután Ő volt a sokadik érdeklődő ismerősöm, így leszűkítettem egy: Nem tudom, de ha minden jól alakul, akkor helyi idő szerint május 3-án, délután 14:15-kor tetőzik és másnap, május 4-én, helyi idő szerint 14:15-kor kelet felé elhagyja az országunkat – válasszal. Bár így lenne, de erre kevés az esély. Egész nap az információs weboldalakat néztem, de nem lettem okosabb.

Mire ránk köszönt a délután, már új közös téma bukkant fel, és ez nem volt más, mint az enyhítés, amiről pont annyit tudtunk, mint a tetőzésről, nagyjából semmit. Nagyon nem is értettem, hogy miért van ennyire körbeugrálva a téma, de aztán rájöttem, hogy ha kicsit elengedik az embereket, akkor bizony a tetőzést is megértjük majd, amely vélhetőleg kicsit magasabb álláson fog végbemenni. Szóval, tök mindegy, hogy mi lesz, mert mi az egészségügyben így is úgyis szívni fogunk. Mert jön a

“STERIL” TETŐZÉS

Igen! Az enyhítésekkel együtt az egészségügyi ellátó egységeken várhatóan hatalmas beáramlás veszi majd kezdetét. Azok a betegek, panaszosok, akik otthon viselték eddig a kínjaikat, most be fognak özönleni a helyi kórházak sürgősségi egységeire. S bár tudjuk, hogy a szakrendelők is nyitni fognak, (de ott ugye nem sürgősen vizsgálnak) így mi fel johv40160751.jpgvagyunk készülve lelkileg az ostromra. Ez lesz az igazi tetőzésünk és harcunk, hiszen az akut betegellátásban eddigi mi csak rövidke ideig voltunk kapcsolatban a COVID-os betegekkel, így a harc nagyobb részét azon kollégák viselték, akik a COVID osztályokon napi 12 órában ápolták és gyógyították a gyanús, illetve fertőző betegeket. A taps úgy hiszem nekik járt, hiszen a munka legnehezebb részét ők vitték a vállukon az elmúlt 6 hétben. Ők tényleg beöltözve, akár 6-8 órán át masíroztak egyik betegtől a másikig. Emeltek, szúrtak, forgattak, számoltak, megfigyeltek és soha egyetlen egy szót sem szóltak, nem panaszkodtak. Igen! Ők az igazi hősök… Szóval, kicsit örülök az enyhítésnek, hiszen ez azt is jelenti, hogy valamelyest helyre tud állni a megszokott rendszer. Egyvalami fog változni: Legbelül minden ember.

Éjszakára menvén ezekkel a gondolatokkal vettem fel a felszerelésemet és egyben a műszakot. Kellemes meleg este volt, fel sem merült bennem, hogy hajtósabb lesz, mint eddig. Valamikor éjjel elkezdtek jönni a mentők és megugrott a várakozó betegek száma is. Igen, ez már kicsit olyan, mint régen. A COVID csapatot is mozgattuk rendesen. Egyre több gyanús és pozitív eset érkezik. A kötelező vizsgálatok után gyorsan továbbhelyeztük őket a megfelelő helyre. Újra azon kaptam magam, hogy a barakkban dolgozókra gondolok. Szégyelltem magam, hogy nyafogok, mert belül tudtam, hogy azt, amit ők csinálnak, azt én sehogy sem akarom megtapasztalni. Pedig a soron következő forgatókönyv szerint akár még az is megeshet, hogy én is ott landolok. critical-care-620x330.jpg

Facebook Comments

Leave a Reply