Egyéb kategória

LÁZ, FÁJDALOM, MAJD NEHÉZLÉGZÉS – MIT TEHET A BETEG OTTHON?

Láz, végtagokban, izmokban jelentkező fájdalom, gyengeség, majd nehézlégzés.
A koronavírus- fertőzésre jellemző tünetek sajnos egyre több embert érintenek. A járvány harmadik hulláma minden eddiginél nagyobb kihívást jelent mindenki számára, betegre, szakemberre egyaránt komoly nyomást helyezve nehezíti meg a mindennapjainkat.
Mindenkinek nehéz, de a tájékozódás labirintusában eltévedt civil lakosságnak, a betegeknek és közvetlen hozzátartozóiknak úgy vélem most sokkal nehezebb.
Betegektől, laikus olvasóktól kapott leggyakoribb kérdéseket kigyűjtve, megkerestem dr. Zsigri Szabolcs háziorvost, hogy segítse tájékoztató jellegű szándékomat, mint hiteles szakember.
Mit tehetünk akkor, ha megtudjuk, hogy valaki a közvetlen környezetünkben koronavírusos lett, tehát közvetlen kontaktok lettünk, mert érintkeztünk, tartósan közös helyiségben tartózkodtunk a beteggel?
Mindenképpen nyugodjunk meg, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is betegszünk. A háziorvosunkat kell értesíteni, telefonon, vagy írásban.
Segíteni fog annak a tisztázásában, hogy a definíció alapján valóban egyértelműen szoros kontaktnak minősülünk-e, vagy nem.
A közös helyiségben tartózkodás időtartamával, a maszkhordással kapcsolatosan tehet fel kérdéseket.
Amennyiben egyértelműen “szoros kontakt”-nak minősül valaki, akkor otthoni, önkéntes karantént javasolhat a kezelőorvos.
A Kormányhivatal egyes esetekben határozattal, írásban hatósági karantént is elrendelhet.
Mindkét esetben maradjunk otthon, az előírás szerinti időszak végéig.
Hogyha tünetek, panaszok jelentkeznek, akkor értesítsük újra a háziorvost (telefonon, e-mailben, egyéb csatornán).
Ha fulladás, nehézlégzés, heves mellkasi nyomás, szúrás, szorítás jelentkezik, csak abban az esetben kell a mentőket értesítenünk.
Milyen jellemző tünetek vannak, amelyek megléte alapján feltételezhetjük, hogy megfertőződtünk?
A tünetek lehetnek teljesen szerteágazóak, egészen enyhék is akár.
A legjellemzőbbek a köhögés, láz, fulladás, ízérzés-, szaglásvesztés.
Milyen gyógyszereket használhatunk, mit tehetünk láz és fájdalom esetén?
Érdemes paracetamol (Panadol) tartalmú készítményből naponta 3×500 mg-ot használni felnőttek esetén, amennyiben nincs érzékenység, és más ellenjavallat.
Sok készítmény összetevője lehet paracetamol, mindenképpen javasolt ellenőrizni, hogy pontosan mi van egyes forró italporokban!
Pihenés, kímélet, üldögélés nagyon fontos, ugyanígy a bőséges folyadékfogyasztás.
Melyek a vészjósló tünetek, amikor muszáj azonnal orvosi segítséget kérni?
Hirtelen jelentkező nehézlégzés, fulladás, heves mellkasi nyomás, szúrás, szorítás, eszméletvesztés, zavartság esetén azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot.
Az említett vészjósló tünetek észlelésekor mi a teendő, kitől kaphatunk segítséget?
A 112 telefonszámot kell tárcsázni, a név, életkor, pontos tartózkodási hely, telefonszám megadása mellett mindenképpen el kell mondani, hogy koronavírus fertőzés lehetséges,
valamint a jelenlegi panaszokat is szükséges maradéktalanul felsorolni. A szakemberek által feltett kérdésekre pedig maradéktalanul válaszolni szükséges.
Mit tanácsol azoknak a betegeknek, akik már elhagyhatták a kórházat?
Mindenképpen fokozatosan, lassan kezdjék újra a megszokott életvitelüket, ne tegyék ki magukat hirtelen, nagy terhelésnek.
A kórházban tanult gyógytorna, légzőgyakorlatokat otthoni folytatását mindenképp javaslom !
Milyen tanácsot adna, mint orvos, az olvasóknak?
Hallgassunk a járványügyi szakértőinkre, lehetőségeik szerint tartsák be a javasolt biztonsági óvintézkedéseket, szabályokat: viseljenek ffp2-es maszkot, tartsák a távolságot és ügyeljenek a higiéniai útmutatások betartására, valamint regisztráljanak védőoltásra!
Eddig azt gondoltuk, hogy a védőoltás a szabadságunkat fogja kiváltani, most azonban azt kell, hogy mondjam, az oltás az életünket jelentheti. Sokan azt gondolják, hogy átesnek majd a vírusfertőzésen és 2-3 hét kellemetlenség után folytathatják az életüket. Van, akinek ez sikerülhet, de tapasztalataink alapján sajnos egyre többen vannak olyanok, akik a fertőzés átvészelése után fizikailag nem képesek visszaállni a korábbi életük medrébe.

Egyre többen jelentkeznek a sürgősségi betegellátó egységeken olyan betegek, aki átvészelték a koronavírus-fertőzést, de “egyszerűen képtelenek felépülni, meggyógyulni”. A felvételre jelentkezők szinte kivétel nélkül jelzik, hogy hetek teltek el a fertőzés óta, mégis alattomos tünetek kínozzák. Az íz és – szaglásvesztés tartós fennállása mellett egyre többen jönnek komolyabb vérnyomás ingadozással, szívdobogás érzéssel, olykor az erekben kialakult trombózissal és ennél súlyosabb, elhúzódó levertséggel, fizikai tevékenység kialakuló hirtelen gyengeséggel, amely az életminőségünket komolyabb mértékben befolyásolja. Sajnos sok esetben ezek a tünetek hosszú hetekig, akár hónapokig is eltarthatnak. Ma megjósolhatatlan, csak tippelni lehet, hogy a betegséget átvészelők hány százalékát érintheti a jelenség, amelynek fontosságát jelzi, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ külön Post-COVID Szakambulanciát létesített, ahol fogadni és kezelni tudják a különböző panaszokkal érkező betegeket

A Poszt-COVID szindrómáról, vagyis a koronavírus-fertőzés utáni betegségekről dr. Kanizsai Péterrel, a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetőjével beszélgettem a Bézs Rádióban tegnap, amelynek hanganyaga itt érhető el.
Facebook Comments